Minimumstraf bij herhaling van zware misdrijven

Criminelen krijgen een zwaardere straf als zij binnen 10 jaar opnieuw een misdrijf plegen waarop een maximum gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer.

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (VenJ), waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Naast misdrijven met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer vallen nu ook delicten met een gevangenisstraf van 8, 9 of 10 jaar onder deze regeling.

Hierdoor sluit het wetsvoorstel beter aan bij de aanpak van ernstige gewelds- en zedendelicten.

Het gaat bijvoorbeeld om stelselmatige verspreiding van kinderporno, gemeenschap met een wilsonbekwame of met een kind tussen de 12 en 16 jaar, zware mishandeling en gewelddadige vermogenscriminaliteit.

Minstens de helft van het strafmaximum

De rechter legt in deze gevallen minstens de helft van het strafmaximum op. Dit betekent bijvoorbeeld:

  • minimaal 6 jaar gevangenisstraf voor recidiverende winkelovervallers die het slachtoffer zwaar lichamelijk letstel toebrengen of voor afpersers die een wapen of fysiek geweld gebruiken;
  • minimaal 7,5 jaar bij doodslag en ernstige vormen van mensenhandel;
  • minstens 15 jaar als een dader opnieuw een moord pleegt.

De rechter kan alleen in zeer specifieke gevallen van een minimumstraf afwijken. Hij is dan verplicht uit te leggen waarom de straf lager uitvalt.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.