Rijksministerraad akkoord met aanscherping eisen voor Nederlandse nationaliteit

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het aanscherpen van de eisen voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. 

Het kabinet wil iedereen maximaal stimuleren volwaardig mee te doen in de samenleving voordat het mogelijk is Nederlander te worden. Het gaat om vijf aanscherpingen, waaronder de invoering van een inkomens- en kwalificatievereiste. Met het wetsvoorstel blijft Nederland binnen de grenzen van internationale verdragen.

Inkomens- en kwalificatievereisten gaan gelden voor een ieder die Nederlander wil worden. Vreemdelingen moeten voldoen aan de minimale eisen die noodzakelijk zijn om in Nederland zelfstandig mee te doen dankzij inkomen uit arbeid en ten minste drie jaar geen bijstand te hebben ontvangen.

Het Nederlanderschap wordt geweigerd als op grond van het gedrag van verzoeker ernstige vermoedens bestaan dat hij een gevaar oplevert voor de openbare orde, de goede zeden of de veiligheid van het Koninkrijk. Dat gaat in het nieuwe voorstel ook gelden voor vreemdelingen tussen de 12 en 16 jaar.

Het kabinet streeft er naar dat iedereen zoveel mogelijk over één nationaliteit beschikt. Daarom moet iedereen die Nederlander wil worden afstand doen van de nationaliteit van het land van herkomst. Een aantal uitzonderingen op de bestaande afstandsplicht vervalt, zoals de uitzondering voor degene die gehuwd is met een Nederlander. Voor optanten wordt de afstandsplicht uitgebreid. Uitzondering op de regel blijven erkende vluchtelingen en personen die geen afstand kunnen doen.

Het spreken van de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde om in Nederland mee te kunnen doen. De naturalisatieprocedure voorziet in een taaltoets voor optanten (die het recht hebben het Nederlanderschap door optie te verkrijgen). Zij leggen die toets nu niet af. In de praktijk blijkt echter dat er optanten zijn die niet of nauwelijks de taal spreken. Een nieuwe toets moet garanderen dat alle optanten de gewenste taalbeheersing hebben.

Voorafgaand aan naturalisatie moet er voldoende tijd zijn geweest om te integreren in de maatschappij. Vijf jaar blijft het uitgangspunt van de wet. Vreemdelingen die gehuwd zijn met een Nederlander en vreemdelingen die ongehuwd samenwonen met een Nederlander moeten voortaan ook aan deze termijn voldoen.

De aanscherpingen zijn een uitwerking van het regeerakkoord. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het Koninkrijk worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.