Defensie wacht moeilijk jaar

Er breekt een moeilijke periode aan voor Defensie. Dat blijkt uit de Rijksbegroting 2012 die vandaag tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd. Afgelopen donderdag zijn de belangrijkste feiten van de meerjarenraming al openbaar gemaakt.

Defensie bezuinigt niet alleen € 400 miljoen op grond van het regeerakkoord, maar nog eens € 173 miljoen om tekorten uit het verleden op te lossen. Bovendien loopt de personele vulling verder terug, terwijl de materiële tekorten nog niet zijn ingelopen. De operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht is daardoor volgend jaar aan beperkingen onderhevig. De inzet in de reeds lopende operaties en afspraken met civiele autoriteiten voor de Interdepartementale Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS) zijn niet in het geding. De krijgsmacht blijft ook inzetbaar om de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden en de internationale rechtsorde zo nodig gewapenderhand te verdedigen.

De komende jaren moet Defensie volgens het regeerakkoord structureel € 635 miljoen bezuinigen. Daarnaast zijn er extra besparingen nodig om eerder ontstane tekorten op te lossen en financiële ruimte te creëren voor het afvloeien van personeel. Daardoor bedragen de bezuinigen van Defensie in totaal structureel circa € 1 miljard. 

Maatregelen

In april heeft minister Hans Hillen de Tweede Kamer met de Beleidsbrief  ‘Defensie na de kredietcrisis’ geïnformeerd hoe hij de bezuinigen wil gaan realiseren. De Kamer ging hiermee in juni in meerderheid akkoord. Wel is een aantal moties aangenomen en die zullen ook worden uitgevoerd. Zo komen onder andere alle 4 de patrouilleschepen die in aanbouw zijn in dienst. Tot en met 2017 blijven in totaal 8 Cougar-transporthelikopters behouden, voor onder meer search and rescue (SAR)-taken op de Noordzee en het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. De personele vulling bij de Koninklijke Marechaussee voor 2012 en 2013 gaat naar 98 procent en het derde DC-10-transportvliegtuig blijft tot uiterlijk 31 december 2013 operationeel. Voor het oefen- en trainingsprogramma van de krijgsmachtdelen blijven 50 extra sportinstructeurs in dienst. Bovendien zal het aantal dienstauto’s met een extra 200 verder worden verkleind en zal de inhuur van transport worden beperkt. 

Investeren

Een veelzijdig inzetbare krijgsmacht moet ook investeren in nieuwe ontwikkelingen om op nieuwe dreigingen te kunnen inspelen en de inzetbaarheid te vergroten en waar nodig te versterken. Zo intensiveert Defensie bijvoorbeeld de digitale weerbaarheid. Daarbij hebben cyber-operaties de aandacht. Om verder te kunnen blijven investeren, verkoopt Defensie materieel. Daarnaast wordt overgegaan tot de aanschaf van onbemande vliegtuigen, zogenoemde MALE UAV’s, waarvoor ook in 2012 voorbereidingen worden getroffen.

De omvangrijke reorganisatie die nodig is voor de verkleining en vernieuwing van de Defensieorganisatie is inmiddels krachtig ingezet. Allereerst wordt de bureaucratische druk teruggedrongen. Zo verdwijnt 1 op de 3 functies bij de staven. Tegelijk streeft Defensie naar een verbeterde balans tussen jong en oud, instroom en ervaring en voldoende loopbaanperspectief. Ook de uitbesteding van diensten en meer samenwerking met de industrie kan bijdragen aan een organisatie die sneller kan inspelen op veranderingen. Bovendien staat internationale samenwerking hoog op de agenda om zo onder meer kosten te besparen.

De komende jaren wordt toegewerkt naar een kleinere krijgsmacht in goede conditie, met eenheden die zijn gevuld, oefenprogramma’s die kunnen worden doorlopen en voorraden die op peil zijn gebracht.

Defensie heeft vandaag het zogenoemde Materieelprojectenoverzicht aangeboden aan de Tweede Kamer. Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat het parlement een compleet overzicht ontvangt van de stand van zaken van alle materieelprojecten.