Rosenthal ingenomen met VN-lidmaatschap Libische overgangsraad

Minister Rosenthal is ermee ingenomen dat de Nationale overgangsraad de zetel van Libie in de Verenigde Naties heeft overgenomen. Rosenthal: 'De Overgangsraad speelt een cruciale rol in de transitie naar een nieuwe, democratische Libische rechtstaat, waarin de rechten van minderheden en vrouwen worden gerespecteerd. De toezeggingen van de Overgangsraad daarover vind ik van belang.'

Rosenthal zei dit bij de bijeenkomst van de Group of Friends of New Libya, vandaag in New York. Doel van de bijeenkomst is het verkrijgen van brede steun binnen de internationale gemeenschap voor de wederopbouw van Libië na het conflict. Rosenthal sprak er namens de Benelux-landen.

Minister Rosenthal benadrukte dat bevroren fondsen van Libische instellingen snel moeten worden ontdooid en beschikbaar moeten komen voor de Overgangsraad. Hij onderstreepte de rol van de Verenigde Naties in het wederopbouwproces in Libië. Ook herhaalde Rosenthal dat Qaddafi en andere misdadigers moeten zich verantwoorden voor het Internationaal Strafhof.

De bijeenkomst werd onder meer bijgewoond door de Amerikaanse president Obama, de Franse president Sarkozy, de Turkse president Erdogan, de Zuid-Afrikaanse president Zuma, de president Van Rompuy van de Europese Unie en Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO.