Nederland verlengt deelname NAVO-missie Libië

Nederland verlengt de deelname aan de NAVO-operatie Unified Protector met 3 maanden. Dat maakten ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie vandaag bekend. De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, 6 F-16’s – waarvan 2 als reserve – en stafcapaciteit.

De Noord Atlantische Raad (NAR) besloot vanmiddag operatie Unified Protector (OUP) in Libië te verlengen. De missie is gericht op de bescherming van de bevolking, het handhaven van de no-fly zone boven Libië en het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo. Hoewel het regime van Khadaffi politiek gezien niet meer bestaat, is de veiligheidssituatie nog niet stabiel genoeg om de missie te beëindigen. Militaire inzet blijft nodig om de burgerbevolking te beschermen. Periodiek wordt bekeken of de operatie eerder kan worden beëindigd.

F-16’s

De Nederlandse F-16’s handhaven vanuit de vliegbasis Decimomannu op Sardinië de no-fly zone boven Libië. Naast het bewaken van het Libische luchtruim, zien ze toe op handhaving van het wapenembargo en vergaren ze inlichtingen. Met de sensoren aan boord van de F-16’s kan een grond- en zeebeeld worden opgebouwd, zodat verdachte objecten, voertuigen en schepen gericht kunnen worden gecontroleerd.

Mijnenjager

Hr. Ms. Haarlem patrouilleert voor de kust van Libië om het wapenembargo te handhaven door verdachte schepen te identificeren en te ondervragen. Ook wordt de mijnenjager regelmatig ingezet om de aanlooproutes van onder meer Misrata, Tripoli en Brega te vrijwaren van explosieven. Hr. Ms. Haarlem wordt aanstaande vrijdag afgelost door Hr. Ms. Vlaardingen.

Stafcapaciteit

Naast de inzet van jachtvliegtuigen en een mijnenjager, blijft Nederland actief in de staven van diverse hoofdkwartieren. Ook maken Nederlandse militairen deel uit van de bemanningen van de AWACS-vliegtuigen van de NAVO. In totaal nemen ongeveer 170 Nederlandse militairen deel aan operatie Unified Protector.