Nederland werkt aan non-proliferatie

Nederland werkt aan non-proliferatie van kernwapens, wapenbeheersing en ontwapening. Met negen andere landen nam Nederland nieuwe stappen op een bijeenkomst van het Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NDPI) in New York. Minister Rosenthal: 'We moeten voorkomen dat kernwapens in verkeerde handen komen, zoals van terroristen, criminelen of gevaarlijke regimes.'

Een van de initiatieven van het NPDI is een voorstel voor de manier waarop landen met kernwapens rapporteren over hun wapenvoorraden. Een zogenoemde standard reporting form vergemakkelijkt de rapportage, waardoor de transparantie en vergelijkbaarheid van gegevens verbetert.

Daarnaast hebben Nederland en de andere negen NPDI-leden het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) hulp aangeboden bij het overtuigen van andere landen om een Additioneel Protocol te tekenen van het Non Proliferatie Verdrag. Daarin staan afspraken over de verificatie van nucleair materiaal en installaties, om ervoor te zorgen dat nucleair materiaal niet wordt gebruikt voor wapens.

Ook proberen de NPDI-leden onderhandelingen op gang te brengen over het Fissile Material Cut-Off Treaty (FMCT). Dit verdrag verbiedt de productie van spijtstof voor nucleaire wapens.

Rosenthal: 'Non-proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening zijn verschillende facetten van dezelfde diamant. Internationale samenwerking en vertrouwen zijn essentieel om vooruitgang te boeken. Nederland geeft daar een extra impuls aan'.