Kabinet blijft zich inzetten voor goede inburgering Turken

Het kabinet blijft zich inspannen voor een goede inburgering van ook Turkse onderdanen in Nederland, onder andere door in te zetten op een algemene leeftijdsonafhankelijke leerplicht. De recente gerechtelijke bepaling dat Turkse onderdanen niet inburgeringsplichtig zijn in Nederland, betekent ook dat aan Turken die zich in Nederland willen vestigen geen verplicht basisexamen in het buitenland kan worden opgelegd. Dat schrijven minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Leers (Immigratie en Asiel) vandaag aan de Tweede Kamer.

De ministers benadrukken dat ondanks het vervallen van de inburgeringsplicht voor Turkse onderdanen, kennis van taal en samenleving wezenlijke voorwaarden zijn om actief mee te doen in de Nederlandse maatschappij. Daartoe gaat minister Donner met onder andere Turkse organisaties bekijken hoe de inburgering van Turkse onderdanen gewaarborgd kan worden.

Het kabinet streeft naar de invoering van maatregelen die daaraan bijdragen. Het kabinet blijft zich daarnaast inzetten voor aanpassing van het EU-Associatieverdrag met Turkije zodat verplichte inburgering van Turken mogelijk blijft.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde op 16 augustus jongstleden dat een inburgeringsplicht in Nederland voor Turkse onderdanen in strijd is met dit verdrag. Omdat de inburgering in het buitenland op dezelfde manier in de wet is geregeld als de inburgeringsplicht in Nederland, is de uitspraak ook op het basisexamen in het buitenland van toepassing.