Meer aandacht voor veilig werken bij houtbedrijven

Bijna de helft van de hout- en meubelbedrijven die bij een inspectieronde in 2009 de regels voor veilig en gezond werken overtraden, had begin dit jaar de boel wel op orde. Een steekproef in deze zelfde branche onder niet eerder bezochte bedrijven liet een overtredingpercentage van bijna 75 procent zien. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie eind 2010 en begin van dit jaar.

De Arbeidsinspectie bezocht 85 bedrijven in de hout,- timmer-, en meubelbedrijven waar tijdens controles in 2009 veel of ernstige overtredingen werden geconstateerd. Het ging daarbij onder meer om het onveilig werken met houtbewerkingmachines, blootstelling aan houtstof en explosiegevaar. Zo’n 55 procent van de opnieuw bezochte bedrijven hield zich ook nu niet aan alle regels. Als voornaamste reden hiervoor gaven de bedrijven het gebrek van kennis van de regels op.

Tijdens deze inspectieronde bezocht de Arbeidsinspectie ook 49 niet eerder gecontroleerde bedrijven. Bij 36 hiervan (73 procent) werden de regels overtreden, vooral als het ging om blootstelling van werknemers aan houtstof. Bij elf bedrijven werd het werk neergelegd.

Verder controleerde De Arbeidsinspectie tijdens deze inspectieronde de werkomstandigheden in bijna 175 timmerwerkplaatsen van aannemers. In ruim 130 van deze werkplaatsen werden overtredingen geconstateerd. Bijna de helft hiervan had te maken met het onveilig werken met houtbewerkingmachines.

Uit deze inspectieresultaten blijkt dat aandacht besteden aan veiliger werken helpt. Om het aantal ongevallen door het onveilig werken met machines terug te dringen, starten zes sociale partners in de houtbranche gezamenlijk de campagne ‘Hou ’t veilig’.

“Bedrijven waar de inspectie al eerder langskwam, geven nu betere resultaten. Bovendien geven bedrijven aan dat kennisgebrek een belangrijke factor is. Ik heb daarom goede hoop dat deze campagne gaat helpen om het aantal ongevallen te verminderen”, zegt John Broere van de Arbeidsinspectie. Meer informatie over deze campagne vindt u op www.houtveilig.nl.