Militairen, diplomaten en hulpverleners oefenen samenwerking in crisisgebied

De staf van 1 German/Netherlands Corps (1GNC) oefent deze week met een groot aantal civiele vertegenwoordigers van overheden en internationale organisaties het gezamenlijk plannen en afstemmen van een missie naar een crisisgebied. Naast ruim 500 militairen nemen ruim 130 vertegenwoordigers van meer dan 20 civiele organisaties deel aan oefening Common Effort van 19 tot en met 23 september op het hoofdkwartier van 1 GNC in Münster.

Luitenant-kolonel Jaco Brosky van het projectteam Common Effort: 'Jarenlang werd de civiele inbreng tijdens oefeningen beperkt tot rollenspelers. De gezamenlijke ervaringen in missies hebben uitgewezen dat deze opzet niet langer toereikend is.'

Recente vredesmissies hebben uitgewezen dat een goed afgestemde samenwerking van militairen, diplomaten en hulpverleners, de zogenoemde Comprehensive Approach, cruciaal voor het succes. Bij Common Effort zijn de civiele deelnemers, waaronder Instituut Clingedael, Politie-academie Münster en de Universiteit Münster, voor het eerst vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de oefendoelstellingen en het scenario.

Leermomenten

De oefening stond onder leiding van de Nederlandse en Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken. Marije Balt namens dit ministerie: 'Wij zijn zo geïnteresseerd in Common Effort omdat deze oefening ons beter in staat stelt samen te werken met militairen. Wij zijn natuurlijk op zoek naar het voorkomen van verder conflict. Een van de leermomenten was dat iedereen daarin een rol speelt. Diplomaten en ontwikkelingsorganisaties hebben een lange termijn perspectief. Wij hebben bijvoorbeeld geleerd elkaars rol te respecteren en begrijpen.'

Samenwerking verbeteren

Het voorbereidingsproces van de oefening nam 10 maanden in beslag. In deze periode hebben de militaire en civiele deelnemers gezamenlijk een oefening ontwikkeld die vooral gericht was op verbetering van de onderlinge samenwerking. Zo ontstond er een realistisch scenario van inzet in crisisgebieden. De oefening eindigt vandaag met een symposium waar de eerste ervaringen en het voorbereidingsproces worden geëvalueerd.