Naleving beloningsbeleid banken en verzekeraars behoorlijk

Uit de tussenrapportages van de Monitoring Commissie Code Banken (‘Commissie’) en De Nederlandsche Bank (‘DNB’) blijkt dat er behoorlijke vorderingen zijn gemaakt met de naleving van het beloningsbeleid door banken en verzekeraars. Minister De Jager van Financiën heeft de rapporten vandaag ter informatie aan de Tweede Kamer verzonden.

De Commissie en DNB zijn onafhankelijk van elkaar in overwegende mate positief over de ontwikkelingen bij de banken en verzekeraars. Bij het merendeel van de Nederlandse banken wordt geen hogere variabele beloning gegeven dan het vaste salaris en blijven de salarissen van de Nederlandse raden van bestuur onder het gemiddelde in de markt.

Minister De Jager: ”Het ziet er in deze tussenrapportages naar uit dat de financiële sector serieus werk heeft gemaakt van het naleven van de beloningsregels. Dit is van het allergrootste belang om het vertrouwen in deze belangrijke sector te herstellen.”

De Commissie en DNB geven beide aan dat het werk nog niet afgerond is. In december presenteert de Commissie haar eerste volledige rapportage over de naleving van de Code Banken. En begin volgend jaar geeft DNB een compleet beeld van het voldoen aan de Principes Beheerst Beloningsbeleid door banken en verzekeraars.