Nederland met nieuwe terminal poort voor gas Europa

Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft op vrijdag 23 september 2011 een vloeibaar aardgasterminal geopend op de Maasvlakte bij Rotterdam. Daarmee wordt Nederland de poort naar Noordwest-Europa voor gas uit de hele wereld. Dit past in de ambitie van Nederland een knooppunt te worden voor het transport, opslag en handel in gas.

Gasrotonde van Europa

'Nederland is een grootmacht als het gaat om aardgas', aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I). 'Dat willen we ook blijven als het gas in Slochteren op raakt. Nederland moet de gasrotonde worden van Europa. Dat kan Nederland komende jaren ruim € 18 miljard extra aan economische activiteit en ruim 13 duizend banen op leveren.'

Gasbehoefte Nederlandse industrie

In Nederland gebruiken 7 miljoen huishoudens en 80% van de industrie gas. Om ook in de toekomst over voldoende gas te kunnen beschikken, moet er meer worden ingevoerd. Huishoudens merken komende tien jaar niets van de import van buitenlands gas. In die tijd kunnen gasapparaten zoals cv-ketels en fornuizen worden vervangen of tijdens het onderhoud worden aangepast. Industriële grootverbruikers van aardgas moeten hun installaties sneller aanpassen. De nieuwe terminal kan voorzien in de helft van de gasbehoefte van de Nederlandse industrie.

Gasunie en Vopak

Bij de Gate-terminal (Gas Access To Europe) wordt het vloeibare aardgas gelost, opgeslagen en verdampt voordat het geleverd wordt aan het Europese transportnet. Het is een onafhankelijk distributiepunt voor Europese energiebedrijven en speelt in op de groeiende vraag en de afnemende productie van aardgas in Noordwest-Europa. De Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak zijn de hoofdaandeelhouders van de terminal.