Opening van de Gate Terminal

Speech van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij de opening van de Gate Terminal, op 23 september 2011 in Rotterdam.

Originele speech in het Engels. Alleen het gesproken woord telt

Majesteit,

Excellenties,

Dames en heren,

Dit is een belangrijk moment. Een keerpunt in de economische geschiedenis van Nederland. Sinds de ontdekking in 1959 van de gasvelden bij Slochteren zijn we een gasproducerend land dat gas levert aan mensen en bedrijven binnen en buiten Nederland. Vandaag hebben we ook een reputatie als handelsland in gas en sluiten we ons stevig aan op de mondiale gasmarkt. De Gate Terminal belichaamt die nieuwe dimensie. Sterker nog: zij markeert onze ambitie. Onze ambitie om de gasrotonde van Noordwest-Europa te worden. De gasvelden van Slochteren zijn natuurlijk lang niet uitgeput. Nog vele jaren zullen ze 16 miljoen inwoners van Nederland van gas voorzien om te koken en zich te verwarmen. Maar we moeten wel gaan investeren in nieuwe bronnen van gas, zodat we:

  • voorop blijven lopen als gasleverancier;
  • gebruik blijven maken van onze uitstekende gasinfrastructuur en strategische ligging;
  • en ten volle blijven profiteren van de kennis en expertise van onze gasbedrijven en kennisinstituten.

Vopak en Gasunie hadden zes jaar geleden een vooruitziende blik. Zij zagen welke kansen LNG aan Nederland kon bieden.

En ze durfden erin te investeren.

Zij voorzagen dat we op de drempel stonden van de ‘Gouden Eeuw van het gas’, zoals het Internationaal Energie Agentschap het uitdrukte. Een tijdperk waarin steeds meer landen gas opnemen als cruciale component van hun energiemix.

En over voorspellende gaven gesproken: Gasunie bedacht ook de uitdrukking “gasrotonde”. Al kwam die symbool te staan voor de Nederlandse ambitie om uit te groeien tot de gas hub van Noordwest-Europa.

Eelco [Hoekstra] en Paul [van Gelder], ik ben ervan overtuigd dat jullie ondernemingen een doorslaggevende bijdrage hebben geleverd aan de verwezenlijking van die ambitie!

Door zwaar te investeren in LNG hebben jullie pionierswerk verricht. Deze terminal is echt bijzonder. Omdat hij open toegang garandeert. Omdat de aanleg ervan exemplarisch was. En omdat hij een van de weinige terminals in Europa is waar ook Q-Maxtankers - de grootste LNG-tankers ter wereld – terecht kunnen. Ik wil ook mijn complimenten overbrengen aan de eerste klanten van de terminal: Eneco, Dong, RWE, E.ON en EconGas OMV.

Als ik kijk naar de enorme installatie die Hare Majesteit vandaag opent, ben ik een trotse Nederlander. Want LNG, dames en heren, brengt grote veranderingen op gang. Het opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Een wereld waarin we verbonden zijn met producenten, leveranciers en gebruikers van gas waar dan ook zonder fysiek verbonden te zijn door pijpleidingen. Een wereld met schonere schepen op onze zeeën, schonere vrachtwagens op onze wegen en schonere veerboten in onze wateren. LNG brengt een kettingreactie aan innovatie teweeg door het hele land.

In Oss rijdt een deel van de vrachtwagens van VOS Logistics op LNG. In Harlingen schakelt Rederij Doeksen met haar veerboten over op LNG. Op de Noordzee en de Baltische Zee gaat de scheepvaart ook steeds meer over op LNG; daarmee ontstaat langs de kust ook een heel nieuwe LNG-infrastructuur. In de motor- en automobielindustrie stappen Rolls Royce, Mercedes en Pon Power [de Nederlandse importeur van Caterpillar-motoren] in LNG-motoren voor schepen en vrachtwagens.

Dames en heren,

Deze ontwikkelingen zijn gunstig voor zowel economie als milieu. Enerzijds versterken ze het concurrentievermogen van de topsectoren van onze economie, vooral op het gebied van energie, logistiek en chemie.  Anderzijds maakt LNG deel uit van de transitie naar een duurzame CO2-arme economie. Gas is de schoonste van alle fossiele brandstoffen. Wanneer schepen overschakelen van olie naar LNG, dalen hun emissies in totaal met maar liefst 60 tot 85%.

De industrie is duidelijk doordrongen van het geweldige potentieel van LNG. Ik ben blij dat toonaangevende Nederlandse gasbedrijven en ons kennisinstituut TNO bezig zijn met een haalbaarheidsstudie naar een Test- en Technologiecentrum op het gebied van LNG, en samen onderzoek doen naar het gebruik van LNG als brandstof voor transport. Zo’n centrum zou onze reputatie als toonaangevende gasleverancier verder versterken.

Dames en heren, laat mij nog een paar woorden zeggen over veiligheid.

Zowel de kwaliteit van het gas als de veiligheid van de LNG-installaties moet worden gewaarborgd. We hebben allemaal hard gewerkt aan een stabiele gaskwaliteit en ik blijf daar nauwlettend op toezien. De witte wolk die 2 weken geleden door een menselijke fout ontsnapte, was een ongelukkig incident. Gate heeft ons verzekerd dat maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Gezien het adequate optreden van Gate na het incident, heb ik er alle vertrouwen in dat het die belofte gestand zal doen.

Majesteit,

Vandaag opent u de eerste LNG-terminal van Nederland. Dit markeert een ingrijpende wending in onze economische geschiedenis. Met de Gate Terminal zet Nederland zichzelf stevig op de kaart als de gas hub van Noordwest-Europa. En als een toonaangevende speler op de mondiale gasmarkt.

Dank u.