Geen ondersteuning aan eurolanden zonder begrotingsdiscipline

Indien landen in de eurozone zich niet houden aan gemaakte afspraken en hun begroting stelselmatig niet op orde hebben, moet daar geen verdere ondersteuning naar toe. Dat zegt staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken, die vandaag in Berlijn was om de Nederlandse ideeën over de stabiliteit van de euro te bespreken.

Knapen gaf een rede over de voorstellen bij de European Council on Foreign Relations en ging in debat met een publiek van journalisten, politici, ambtenaren en jongeren. De staatssecretaris gaf ook een interview aan de Frankfurter Algemeine Zeitung, en sprak met leden van de Duitse Bondsdag.

Knapen sprak verder met staatssecretaris Hoyer van Buitenlandse Zaken, staatssecretaris Kapferer van Economische Zaken. Nederland en Duitsland hechten sterk aan gezonde overheidsfinancien in Europa. Beide landen werken nauw samen om begrotingsdiscipline in landen binnen de eurozone af te dwingen. Het gaat er om in de toekomst een situatie zoals met Griekenland te voorkomen. Het versterken van vertrouwen in het bestuur van de eurozone is absoluut noodzakelijk, aldus de staatssecretaris.

Begin september presenteerde het kabinet voorstellen hoe beter toezicht gehouden kan worden op de naleving van de Europese begrotingsregels. Landen die zich niet aan de regels houden moeten onder steeds strenger toezicht komen staan. Tijdens de Europese Raad van 17 en 18 oktober moeten de staatshoofden en regeringsleiders daarover spreken.