Grootschalige oefening Falcon Autumn van start

Met de aankomst van 15 helikopters op Militair Luchtvaartterrein Deelen en de eerste konvooien met manschappen op de nabijgelegen Oranjekazerne is vandaag oefening Falcon Autumn van start gegaan. De grootste Defensie-oefening in jaren richt zich met name op de samenwerking van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando (DHC), samen de 11 Air Manoeuvre Brigade (11 AMB). 

Brigadegeneraal Otto van Wiggen, commandant 11 AMB: “We voeren vandaag al verkenningen uit en nemen ‘weerstand’ weg, wat betekent dat we de vijand uitschakelen. Die zit ook niet stil, dus het spel speelt al.” Woensdag vindt bijvoorbeeld de grote Air Assault plaats op het TT-circuit in Assen, in het oefenscenario een luchthaven in handen van opstandelingen. Een groot aantal militairen valt dan via de lucht het vliegveld aan. Commodore Theo ten Haaf, plaatsvervangend commandant 11 AMB: “We creëren hier vandaag de springplank voor die grote operatie in Assen van woensdag.”

Helikoptervloot

In totaal arriveren vandaag 8 Apache-gevechtshelikopters en 4 Chinook- en 3 Cougar-transporthelikopters. Deze helikoptervloot wordt de komende 2 weken gebruikt voor de oefening. Alle betrokken grondeenheden verzamelen zich op en nabij de Oranjekazerne. De militairen verplaatsen zich tijdens de oefening over land, maar ook door de lucht. Van Wiggen: “Dit is een unieke oefening. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheden, maar ook omdat we met de hele brigade tot aan de Noordzee optrekken. Het speelt dus bewust niet alleen op militaire oefenterreinen, maar ook tussen de Nederlandse bevolking.” 

Aan Falcon Autumn doen in totaal ruim 2500 militairen mee. De oefening duurt tot en met vrijdag 7 oktober.