Minister-president Nguyen Tan Dung van Vietnam brengt bezoek aan Nederland

Minister-president Nguyen Tan Dung van Vietnam brengt van dinsdag 27 september tot en met zaterdag 2 oktober 2011 een officieel bezoek aan Nederland. Het bezoek staat in het teken van de goede economische en politieke relaties tussen beide landen.

Ontvangst door Koningin

De Vietnamese minister-president wordt door Hare Majesteit de Koningin in audiëntie ontvangen. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje vergezelt samen met staatssecretaris Atsma minister-president Nguyen Tan Dung tijdens een lunch in Deltapark Neeltje Jans aan de Oosterschelde. Minister-president Rutte ontvangt zijn Vietnamese collega op het Binnenhof. Daarnaast staat een lunch met minister Verhagen en een trade dinner onder gastheerschap van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op het programma.

Ondertekening overeenkomsten

Op woensdagmorgen ontvangt minister-president Rutte minister-president Nguyen Tan Dung op het Binnenhof. Aansluitend hebben beide ministers-presidenten een korte ontmoeting in het Torentje. Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken is daarbij aanwezig. Tijdens deze ontmoeting zal onder meer gesproken worden over de bilaterale economische relaties en de samenwerking op het gebied van water en klimaatverandering. Nu Vietnam een midden-inkomensland is geworden, is het netwerk dat met ontwikkelingssamenwerking is opgebouwd waardevol bij de overgang naar wederzijds profijtelijke economische betrekkingen. Mede in dit licht worden tijdens het bezoek van minister-president Nguyen Tan Dung diverse overeenkomsten tussen Nederland en Vietnam ondertekend. Zo tekenen in aanwezigheid van minister president Nguyen Tan Dung en premier Rutte staatssecretaris Atsma en de Vietnamese vice-minister Lai (Ministry of Natural Resources and Environment) een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van Water en Klimaat. Daarnaast staat er een ronde tafel overleg met CEO’s uit het Nederlandse en Vietnamese bedrijfsleven op het programma. De ontvangst op het Binnenhof wordt afgesloten met een lunch in de Ridderzaal.

Samenwerkingsovereenkomst over uitwisseling kennis en ervaring op gebied van energie

In aanwezigheid van minister-president Nguyen Tan Dung ondertekenen minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Vietnamese minister van Industrie en Handel Vu Huy Hoang donderdagochtend tijdens het Top Level Forum ‘Co-operation on Energy’ een samenwerkingsovereenkomst over uitwisseling van kennis en ervaring op gebied van energie. Er wordt tussen 2015 en 2020 voor 300 miljard euro in deze sector geïnvesteerd (200 miljard voor olie en gas en 100 miljard voor energieopwekking). Nederlandse en Vietnamese bedrijven, kennisinstellingen en de overheden gaan samenwerken in het Advanced Energy Technology INternational consortium (AETIN). Dit consortium wordt tijdens dit forum officieel gelanceerd door minister Verhagen.

Aan het einde van de ochtend ontvangt de Koningin de Vietnamese minister-president in audiëntie op Paleis Huis ten Bosch. Aansluitend biedt minister Verhagen minister-president Nguyen Tan Dung een lunch aan.

Op vrijdag brengt de Vietnamese delegatie met staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu een bezoek aan de Oosterscheldekering. Op Neeltje Jans wordt een presentatie gegeven over het Nederlands waterbeleid en het Deltaprogramma. De Prins van Oranje is aanwezig bij de lunch.