Minister van Financiën benoemt bestuur NLFI (NL Financial Investments)

Minister De Jager van Financiën heeft de heer Michael Enthoven (voorzitter), mevrouw Lilian Gonςalves-Ho Kang You en de heer Diederik Laman Trip benoemd als bestuurders van de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (handelend onder de naam NLFI).

Het nu benoemde bestuur heeft een zeer ruime ervaring in zowel de financiële als de publieke sector.

  • De heer mr. M. Enthoven (60) werkte jarenlang bij JP Morgan & Co en was bestuursvoorzitter van NIBC waar hij ruime ervaring heeft opgedaan in corporate- en investmentbanking. Sinds het najaar 2008 heeft hij als adviseur bij het ministerie van Financiën gewerkt. In verband daarmee was hij onder meer commissaris bij ABN AMRO N.V. Thans is hij officier van justitie.
  • Mevrouw mr. L.Y. Gonςalves-Ho Kang You (64) is afkomstig uit de advocatuur en was o.a. lid van het College van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Als advocaat en adviseur is zij o.m. betrokken geweest bij fusies en overnames. Zij is thans staatsraad bij de Raad van State.
  • Jhr. drs. D. Laman Trip (64) was tot 2005 o.a. voorzitter van het bestuur van de ING Groep in Nederland en heeft ruime ervaring in retail banking en verzekeringen. Hij is op dit moment o.a. voorzitter van de raad van commissarissen en de raad van toezicht van de ANWB en voorzitter van de Raad voor Microfinanciering in Nederland.

De Nederlandsche Bank heeft als toezichthouder laten weten geen bezwaar te hebben tegen de benoeming van de bestuurders.

NLFI is een zelfstandige stichting met een wettelijke taak. NLFI zal voor de Staat de aandelen beheren in ABN AMRO Group N.V., ASR Nederland N.V. en twee kleinere vennootschappen (ABN AMRO Preferred Investments B.V. en RFS Holdings B.V.). Daartoe worden de aandelen van de Staat in deze vennootschappen overgedragen aan NLFI tegen uitgifte van certificaten door NLFI aan de Staat. Nu het bestuur is benoemd en de aandelen worden overgedragen kan de stichting haar werkzaamheden, die zijn gericht op het beheer en het realiseren van een exit van de Staat uit deze vennootschappen, daadwerkelijk aanvangen.

Met de start van NLFI komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het aandeelhouderschap in ABN AMRO en ASR op onafhankelijke wijze in te vullen. Sinds de overname van de financiële instellingen tijdens het begin van de kredietcrisis in oktober 2008  heeft de minister van Financiën te maken met uiteenlopende verantwoordelijkheden in de financiële sector. Met de start van NLFI worden deze verschillende verantwoordelijkheden zichtbaar gescheiden. NLFI biedt daarmee waarborgen voor een transparante belangenafweging, een geloofwaardige exitstrategie en een zakelijk, niet-politiek beheer.