Bleker naar drie Afrikaanse landen

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat van 29 september tot 6 oktober 2011 naar drie Afrikaanse landen: Kenia, Zuid-Afrika en Mozambique. Centraal staan de acties en mogelijkheden om de Afrikaanse landen te helpen hun economie te verbeteren en zelf voldoende voedsel te produceren.

Foto: Straatbeeld Maputo, de hoofdstad van Mozambique

Nederlandse kennis

Dat kan met hulp van de Nederlandse overheid én kennis, expertise en investeringen van Nederlandse ondernemers. Landbouw, infrastructuur en water zijn belangrijke sterke Nederlandse sectoren waar Nederland deze landen iets te bieden heeft. Zo wordt in Kenia gewerkt aan een aardappelproject en in Mozambique aan het verbeteren van de waterkwaliteit. In Zuid-Afrika gaat het vooral om het aanbieden van kennis en expertise op het gebied van infrastructuur en havenontwikkeling.

Kenia

Kenia is een van de landen waar de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking zich op richt. Staatssecretaris Bleker zet zich in voor projecten die de lokale economie en samenleving versterken. Bijvoorbeeld door de aardappelteelt professioneler en efficienter te maken. Staatssecretaris Bleker spreekt met zijn collegaminister over de mogelijkheden die de Nederlandse inzet van kennis en bedrijvigheid biedt. In Kenia zijn ook enkele grote Nederlandse groententelers die veel doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het stimuleren van de lokale economie.

Zuid-Afrika

Er zijn plannen om de huidige haven van Saldanha (ten noorden van Kaapstad) flink uit te breiden. Daarvoor is veel kennis en expertise nodig. Een groep Nederlandse bedrijven, van havenontwikkelaars, bouwers tot logistieke partijen zetten in op een bijdrage aan deze Zuid-Afrikaanse plannen. Staatssecretaris Bleker sluit hier aan bij een handelsmissie van deze bedrijven. Daarnaast bezoekt staatssecretaris Bleker de haven van Kaapstad (Damen Shipyards) en het paviljoen van SpaceNed op het Ruimtevaartcongres. Tijdens het verblijf in Kaapstad bezoekt de staatssecretaris een Zuidafrikaans bedrijf dat duurzaam geproduceerd fruit direct exporteert naar Nederland. In Pretoria geeft staatssecretaris Bleker de aftrap van een seminar over havenontwikkeling.

Mozambique

Ook Mozambique is een van de landen waar de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking zich op richt. Staatssecretaris Bleker zal met zijn ambtsgenoten spreken over de projecten die hier op stapel staan vooral op het terrein van water en voedselzekerheid. Daarnaast bezoekt hij een waterzuiveringsproject in de arme wijken van Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Hij spreekt op een congres over water; van waterzuivering tot irrigatie. In Mozambique leidt hij een bedrijvendelegatie van zo’n 20 Nederlandse bedrijven.