Nederland en Vietnam gaan kennis over klimaat- en weersvoorspellingen delen

Nederland en Vietnam verstevigen de samenwerking op het gebied van klimaat- en weersvoorspellingen. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft hier vandaag samen met de Vietnamese minister Lai, een Memorandum of Understanding voor getekend. Door voldoende kennis op dit gebied kan in beide deltalanden in het waterbeheer beter ingespeeld worden op de toekomst. Ook hebben beide landen in een nieuw luchtvaartprotocol afgesproken één extra luchtvaartmaatschappij per land toe te laten. Hiermee wordt het voor bijvoorbeeld Vietnam Airlines mogelijk om een rechtstreekse verbinding op Amsterdam te starten.

In Nederland is onlangs een initiatief gestart waarbij meer dan 30 organisaties zich hebben verenigd om in te spelen op de toenemende mondiale vraag naar state-of-the-art informatie over water en klimaat. Overheid, kennisinstellingen en de private sector werken samen bij het ontwikkelen van producten en modellen die goed te exporteren zijn zodat kennis makkelijker gedeeld wordt. Deze kennis helpt bijvoorbeeld bij het inschatten hoeveel water er in de toekomst beschikbaar is en bij het ontwerpen van dammen en dijken.

Samenwerking

In oktober 2010 tekenden de Vietnamese premier Dung en toenmalige Nederlandse minister-president Balkenende een “preferred partnership” op het gebied van klimaatadaptatie en watermanagement. Dit partnerschap heeft onder meer geleid tot samenwerking bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en de ontwikkeling van de Mekong Delta en het Ho Chi Minh gebied. De afspraken die vandaag gemaakt zijn over het delen van over klimaat- en weervoorspellingen vloeien ook hieruit voort.

Vietnamese delegatie in Nederland

Vanaf 27 september tot 1 oktober brengt een officiële delegatie onder leiding van de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung een bezoek aan Nederland. De delegatie wordt vergezeld door handelsdelegatie van 15 tot 20 bedrijven. Hoofddoel van het bezoek is het bevestigen en verder aanhalen van de economische banden tussen de landen. Met name op het gebied van water, transport en logistiek, maritiem, olie en gas. Op vrijdag brengt de Vietnamese delegatie met staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu een bezoek aan de Oosterscheldekering. Op Neeltje Jans wordt een presentatie gegeven over het Nederlands waterbeleid en het Deltaprogramma.