USAR.NL bemachtigt herclassificering Heavy-team

Het Nederlandse Urban Search And Rescue team (USAR.NL) heeft vandaag als eerste Europese team de herclassificering ‘Heavy-team’ bemachtigd tijdens een grote oefening in het Deense Tinglev. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie reikte na afloop de bijbehorende badge van de Verenigde Naties uit aan de 60 teamleden.

USAR.NL is de Nederlandse bijstandseenheid voor het zoeken en redden van bedolven slachtoffers bij rampen in binnen- en buitenland. Het team is de afgelopen jaren onder andere ingezet in Pakistan, Marokko en Haïti.
Door de herclassificatie mogen de USAR.NL-leden zich opnieuw rekenen tot de topspecialisten op het gebied van zoek- en reddingswerkzaamheden. Het team kan gecompliceerde zoek- en reddingsacties verrichten onder de zwaarste omstandigheden. In 2007 werd het team ook als eerste in Europa door de Verenigde Naties gekwalificeerd voor deze hoogste status.

Sneller inzetbaar

De oefening in Denemarken was ook bedoeld om een aantal wijzigingen in organisatie, procedures en middelen te toetsen. Zo wordt de uitrusting van het team inmiddels opgeslagen op een speciale trailer en niet langer in magazijnstellingen. Daardoor is het team in binnen- en buitenland sneller inzetbaar.

Het USAR.NL team is in 2003 opgericht naar aanleiding van de aardbeving in Izmit (1999) en de vuurwerkramp in Enschede (2000) nadat gebleken was dat er geen eenheid was die bedolven slachtoffers kon zoeken en redden. Mede namens Nederland is daarom in 2002 een VN-resolutie opgesteld en aangenomen, waarin lidstaten worden aangespoord om hun capaciteiten op dit gebied te organiseren en op elkaar afstemmen.

Multidisciplinair team

USAR.NL is een multidisciplinair team. De deelnemers worden ter beschikking gesteld door de vier veiligheidsregio’s in Zuid-Holland, het Korps Landelijke politiediensten (speurhonden), Defensie en het Medisch Centrum Haaglanden.