Gedetineerden Curaçao en Bonaire aangekomen in Nederland

Vanochtend zijn tien gedetineerden afkomstig uit Curaçao en Bonaire aangekomen in Nederland. Begin september had staatssecretaris Teeven op verzoek van minister van Justitie Wilsoe van Curaçao al besloten vijf gedetineerden uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk naar Nederland over te brengen.

Gebleken is dat ook bij twee andere gedetineerden de inrichting op Bonaire niet voldoende is toegerust om de veiligheid te waarborgen. Uit veiligheidsoverwegingen en in het belang van slachtoffers en nabestaanden heeft staatssecretaris Teeven daarom besloten ook hen tijdelijk onder te brengen in een goed beveiligde Nederlandse inrichting. Zodra de nieuwe gevangenis op Bonaire gereed is, zullen alle gedetineerden weer worden overgebracht naar Bonaire.

De drie andere gedetineerden zijn niet vanuit veiligheidsoverwegingen naar Nederland overgebracht, maar omdat de behandeling van hun geestelijke gesteldheid daartoe aanleiding gaf. Voor alle gedetineerden geldt dat zij de laatste periode van hun detentie op Bonaire zullen doorbrengen en dus niet in Nederland in vrijheid zullen worden gesteld.