Mestvervoer per pijpleiding toegestaan

Boeren mogen vanaf 1 oktober 2011 hun mest per pijpleiding vervoeren. Vervoer per pijpleiding scheelt veel vervoer over de weg en voorkomt overlast voor de omgeving. Om mestvervoer door pijpleidingen mogelijk te maken past het kabinet de Uitvoeringsregeling van de meststoffenwet aan. Met deze aanpassing wordt het ook makkelijker mest te gebruiken voor het opwekken van energie en voor andere vormen van mestverwerking.

Steeds meer interesse in mestverwerking

De interesse van de agrarische sector in bedrijfsmatige mestverwerking groeit. Zowel individuele mestproducenten als intermediaire bedrijven en mestverwerkers zien potentieel in het vergisten, verbranden, vergassen of beluchten van dierlijke mest. Deze technieken benutten de voedingsstoffen en energie in de mest terwijl het (water)milieu minder wordt belast met nitraten en fosfaten. Beperken van die belasting is de belangrijkste inzet van de huidige mestwetgeving.

Regels voor transport per pijpleiding

Voor het transport per pijpleiding gelden soortgelijke regels als voor het wegtransport. Een pijpleiding is alleen toegestaan tussen 2 ondernemers. Zij moeten de vervoerde mest laten bemonsteren en analyseren. Deze regels moeten er voor zorgen dat de nieuw toegestane mogelijkheden geen nadelige effecten hebben voor milieu en leefomgeving