Nederland wil EU-gezant voor Hoorn van Afrika

De Europese Unie moet zo snel mogelijk een EU-gezant de Hoorn van Afrika aanstellen. Die boodschap gaf staatssecretaris Knapen donderdag aan Eurocommissaris Piebalgs voor Ontwikkelingssamenwerking tijdens zijn bezoek aan Nederland.

‘Toen ik in Mogadishu was sprak ik de commandant van AMISOM,’ vertelde Knapen. ‘Die zei dat hij regelmatig piraten door de straten zag rijden, maar daarover geen contact had met de piraterijbestrijders van operatie Atalanta. Dat bewijst dat coördinatie hard nodig is, ook met de andere spelers zoals de VN en de VS. De nieuwe EU-gezant kan daar een belangrijke rol bij spelen.’

Europa is al sterk betrokken bij Somalië met onder andere de stabilisatiemissie AMISOM, humanitaire hulp en de anti-piraterijmissie Atalanta. ‘Maar de inzet van de EU en de lidstaten zijn nu te gefragmenteerd en onvoldoende gericht op een structurele oplossing’, vindt de staatssecretaris.

De EU is met 346 miljoen euro (2010) de belangrijkste donor in Somalië. Knapen wil dat de internationale gemeenschap investeert in de eilanden van stabiliteit in de regio, zoals in Somaliland. Van daaruit kan gewerkt worden aan steeds groter wordende stabiele zones.

Knapen zei tegen Piebalgs ook kritisch te zijn over de Commissievoorstellen voor de begroting 2014-2020. De Commissie wil €100 miljard reserveren voor externe hulp. Knapen gaf aan dat dat bedrag niet in lijn is met het streven van Nederland naar een bescheiden begroting na 2013.

Staatssecretaris Ben Knapen bezoekt vluchtelingenkamp in het Somalische Mogadishu. Hij spreekt daar met mensen die door droogte en honger naar de hoofdstad zijn gevlucht in hoop voedsel en bescherming te vinden bij de internationale noodhulp organisaties die in Mogadishu inmiddels actief zijn. Door onveiligheid en dreiging van Al Shabaab kunnen deze organisaties nog niet in grote delen van de rest van het land hulp bieden.