Reactie minister Kamp op het rapport Lessen uit recente arbeidsmigratie

“Goed dat de Tweede Kamer aandacht heeft voor de arbeidsmigratie uit de Midden en Oost-Europese landen en de problemen die dit met zich mee brengt. Ik ben volop bezig om de vele maatregelen uit te voeren die het kabinet heeft aangekondigd in de brief van 14 april aan de Tweede Kamer."

"In het rapport tref ik waardevolle aanbevelingen aan, zoals bijvoorbeeld het terugbrengen van het aantal malafide uitzendbureaus in twee jaar tot nul. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ik pak die uitdaging graag op. De commissie wordt op haar wenken bediend v.w.b. het voorstel om uitzendbureaus verplicht te registreren. Het wetsvoorstel hiervoor ligt al bij de Tweede Kamer. Ook heb ik de Kamer al geïnformeerd over het nieuwe beleid om bedrijven bij herhaalde ernstige overtredingen te sluiten. Terecht legt de commissie de link met de malafide uitzendbureaus.

Mij valt op dat de commissie slechts beperkt aandacht heeft voor het risico dat (arbeids)migranten uit de EU-landen een beroep op de sociale zekerheid gaan doen. Gelet op het aantal immigranten uit Midden- en Oost-Europa en de ervaringen in het verleden is het naar mijn overtuiging noodzakelijk op dit punt zeer attent te zijn. Arbeidsimmigranten die er niet in slagen werk te vinden of al snel hun baan weer kwijt raken, voldoen niet aan de voorwaarden voor voortgezet verblijf in ons land.

Ik ben de commissie erkentelijk voor het werk dat zij hebben verricht en verwacht dat het kabinet in november met een meer uitgebreide reactie op het rapport zal komen.”