Vietnam biedt kansen voor Nederlandse energiesector

Nederland en Vietnam gaan kennis en ervaring uitwisselen op energiegebied. Dat staat in de samenwerkingsovereenkomst die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en de Vietnamese minister van Industrie en Handel Vu Huy Hoang in aanwezigheid van de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung op donderdag 29 september 2012 in Den Haag hebben ondertekend.

De samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke steun in de rug voor Nederlandse olie- en gasbedrijven die kansen zien in Vietnam. Voor Nederlandse bedrijven uit de topsector energie biedt Vietnam grote kansen.

Vietnam is de derde olieproducent van Zuid-Oost Azië. Er wordt tussen 2015 en 2020 voor 300 miljard euro in deze sector geïnvesteerd (200 miljard voor olie en gas en 100 miljard voor energieopwekking).

In de samenwerkingsovereenkomst hebben Nederland en Vietnam afgesproken dat Vietnam kan putten uit de wereldwijde kennis die Nederland heeft op het gebied van olie en gas. Nederland behoort op het gebied van gas en duurzame energie tot de wereldtop.

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend tijdens het Top Level Forum ‘Co-operation on Energy’. Tijdens dit forum werd ook het Advanced Energy Technology INternational consortium (AETIN) officieel gelanceerd. Dit is een samenwerkingsverband van bijna 20 kennisinstellingen, bedrijven en de Nederlandse en Vietnamese overheid.