Meer ‘punten’ voor huurwoningen in schaarstegebied

In het Woningwaarderingsstelsel ('puntensysteem') gaat vanaf 1 oktober de situatie op de regionale woningmarkt een rol spelen bij de bepaling van de maximale huurprijs. Zelfstandige huurwoningen in de tien regio’s met de grootste woningschaarste krijgen dan afhankelijk van de WOZ-waarde per vierkante meter 15 of 25 basispunten extra.

Met de aanpassingen wil het kabinet de marktwerking in het huurprijsbeleid vergroten. Bovendien stimuleert de marktwerking de investeringsmogelijkheden in gebieden met een gespannen woningmarkt. Naar verwachting neemt het aanbod aan huurwoningen hierdoor toe.

Voor zittende huurders verandert er niets. Afgezien van de jaarlijkse verhoging met de inflatie, kunnen de huurprijzen alleen bij nieuwe verhuringen worden aangepast. Daarbij geldt dat de markt, het huurbeleid van de corporaties en de afspraken die zij met gemeenten maken, uiteindelijk van invloed zijn op de feitelijke huurprijs. Zo was in 2010 de feitelijke huurprijs gemiddeld 72 procent van de prijs die de verhuurder maximaal mocht vragen.