Verhagen en Atsma geven groen licht voor Green Deals

Op 3 oktober 2011 ondertekenen minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu (I&M) de eerste Green Deals met de samenleving en wordt de Duurzaamheidagenda van dit kabinet gepresenteerd bij rioolwaterzuivering waterschap De Stichtse Rijnlanden in IJsselstein.

Duurzaamheidsagenda

Het kabinet kiest voor economische groei die samengaat met de verduurzaming van de economie. Hiervoor is een gezamenlijke inspanning van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, burgers en overheid nodig. Het kabinet heeft daarom een Duurzaamheidagenda opgesteld om met de samenleving ‘groene groei’ te realiseren. De Green Deal is bij uitstek een voorbeeld van de Duurzaamheidagenda in de praktijk.

Voorbeeld Green Deal

De Stichtse Rijnlanden kan dankzij de Green Deal duurzame energie uit rioolslib halen en voorziet daarmee voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte. Samen met de andere waterzuiveringsinstallaties in Nederland gaat het tienduizenden huishoudens van energie voorzien. Verder worden onder meer deals gesloten over 2 miljard kuub groen gas, een hele klimaatneutrale provincie, duizenden laadpalen voor elektrisch vervoer, vliegtuigen die vliegen op biokerosine en fabrieken die biomassa omzetten in energie.

Op maandag 3 oktober 2011 worden met nog tientallen andere Green Deals concrete stappen gezet naar duurzame mobiliteit, efficiënter gebruik van energie, grondstoffen en water en tot meer gebruikmaking van energie uit hernieuwbare bronnen. Deelnemende partijen zoals VNO-NCW, Stichting Natuur & Milieu, LTO Nederland, KLM, provincies en gemeenten zijn aanwezig.

Mededeling aan redacties

Media zijn van harte uitgenodigd dit evenement bij te wonen en krijgen na afloop gelegenheid om sprekers afzonderlijk vragen te stellen.

Programma

14.00 uur: Ontvangst

14.30 uur:
Opening Patrick Poelmann, Dijkgraaf Rioolwaterzuivering waterschap De Stichtse Rijnlanden
Vraaggesprek minister Verhagen (EL&I) en staatssecretaris Atsma (I&M)
Vraaggesprek met een aantal participanten van Green Deals: VNO-NCW, MKB Nederland, Stichting Natuur & Milieu, KLM, Champignonkwekerij ’t Voske, Noord-Nederland en Unie van Waterschappen.

15.15 uur:
Symbolische ondertekening van alle Green Deals

15.30 uur:   
Gelegenheid voor de media voor het stellen van individuele vragen aan beide bewindspersonen.

Locatie: Rioolwaterzuivering waterschap De Stichtse Rijnlanden, Het Klaphek 1, 3401 RZ IJsselstein

Geïnteresseerde media kunnen zich aanmelden via dc_secretariaat@minez.nl  of  070-3796015. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Benschop, woordvoerder EL&I, tel 070-3797256 / 06-52412685, e.benschop@minez.nl of Marie-Christine Reusken, woordvoerder I&M, tel 06-15359568, mariechristine.reusken@minvenw.nl