Nieuwe accountantswet naar de Tweede Kamer

Een voorstel voor een nieuwe Wet op het accountantsberoep is deze week naar de Tweede Kamer verstuurd. De wet strekt ertoe het Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA) en de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) samen te voegen tot de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). 

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een breed gedragen wens in de accountantssector waarin registeraccountants (RA’s) en accountants-administratieconsulenten (AA’s) al langere tijd samenwerken en aan gelijksoortige regels gebonden zijn. Aangezien de krachten van NIVRA en NOvAA in de NBA gebundeld worden, kan naar verwachting tegen lagere kosten een hoger niveau van dienstverlening worden geleverd.
De nieuwe wet heeft in de meeste opzichten dezelfde strekking als de oude wetgeving. Alle AA’s en RA’s zijn verplicht lid. Zij zijn gebonden aan door de NBA vast te stellen beroepsregels en zij zijn onderworpen aan het tuchtrecht. Er zijn enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van de huidige wetgeving:

  • Met het oog op een evenwichtige positionering van verschillende soorten accountants, worden er ledengroepen ingesteld binnen de NBA die ook een eigen bestuurslid kunnen benoemen.
  • De huidige titels AA en RA worden in de toekomst gehandhaafd, maar er komt wel een juridisch onderscheid tussen beide titels. De bevoegdheid om als externe accountant controles te kunnen verrichten bij beursvennootschappen, banken en verzekeraars wordt voorbehouden aan RA’s.