Rosenthal feliciteert winnaars Nobelprijs

Minister Rosenthal feliciteert de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede: de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de Liberiaanse activiste Leymah Gbowee en Tawakkul Karman uit Jemen. Het Nobelcomité in Oslo kent hen de prijs toe voor de geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen, en voor het recht van vrouwen om volledig te kunnen deelnemen aan vredesopbouw.

Rosenthal: ‘Het feit dat deze drie vrouwen de Nobelprijs voor de Vrede krijgen, is een prachtig voorbeeld dat vrouwen geen slachtoffers zijn, maar huidige en toekomstige leiders. Het is ook een duidelijk signaal aan landen waar vrouwen en mannen hun vrijheid hebben bevochten, en nu democratie en rechtsstaat proberen te vestigen. Vrouwen vertegenwoordigen de helft van de bevolking. Het is daarom in het belang van ieder land dat zij hun legitieme plaats krijgen in de maatschappij, de economie en in de politieke machtsstructuren.’

Tawakkul Karman (32) vervult een leidersrol in de protestacties tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. In augustus vorig jaar bezocht zij Nederland, toen ze deelnam aan een bezoekersprogramma voor Influentials van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 72-jarige Ellen Johnson Sirleaf heeft Afrika op de kaart gezet in internationale fora. Ze werkt onafgebroken aan de wederopbouw van haar land na jaren van bloedige burgeroorlog, onder meer door een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven te roepen. Sinds 2006 is ze president van Liberia.

Leymah Gbowee (33) is een activiste van het eerste uur voor de rechten van vrouwen en kinderen in Liberia. Als voorstander van geweldloze oplossingen heeft ze veel betekend voor het herstel van de vrede in Liberia en bood ze tegenwicht tegen oorlogsgezinde krachten.