Wetsvoorstel Prospectusrichtlijn naar de Tweede Kamer

Het wetsvoorstel ter implementatie van de herziene richtlijn prospectus is deze week naar de Tweede Kamer verstuurd. Een prospectus moet worden opgesteld als effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel worden toegelaten, tenzij een vrijstelling van toepassing is. Het wetsvoorstel bevat een aantal wijzigingen die leiden tot lastenbesparing en verbeterde consumentenbescherming. 

De belangrijkste onderdelen uit het voorstel zijn:

  • De wijzigingen leiden in Nederland tot een lastenverlichting van in totaal ongeveer € 9,2 miljoen.
  • Geen verruiming van de € 2,5 miljoen vrijstelling in een € 5 miljoen vrijstelling: dit is in lijn met de aanbevelingen van de Commissie De Wit en al eerder aangekondigd in de Kabinetsreactie eindrapport Tijdelijke commissie onderzoek financieel stelsel. Dit betekent dat vanaf een uitgifte van € 2,5 miljoen een prospectus dient te worden opgesteld.
  • Er worden meer eisen gesteld aan de samenvatting van het prospectus.
  • De voorwaarde om te voldoen aan de werknemersvrijstelling bij het aanbieden van effecten wordt verruimd. Deze vrijstelling geldt ook als de uitgevende instelling haar hoofdkantoor of statutaire zetel in de EU heeft. Als de uitgevende instelling buiten de EU is gevestigd, geldt de werknemersvrijstelling ook als haar effecten (i) zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt (ii) of op een markt van een derde land worden toegelaten en aan bepaalde andere voorwaarden wordt voldaan.
  • De verplichting om jaarlijks een document op te stellen dat een overzicht geeft van gepubliceerde effectenrechtelijke informatie, vervalt.
  • Het goedgekeurde prospectus kan niet meer enkel in ‘hard copy’ beschikbaar worden gesteld; het prospectus moet ook in elektronische vorm op een website beschikbaar worden gesteld.

De gewijzigde prospectusrichtlijn bevat een verdubbeling van de €50.000 vrijstellingsgrens naar €100.000. Dit betekent dat bij een aanbieding vanaf €100.000 van een vrijstelling van de prospectusplicht sprake kan zijn. Vanaf dat bedrag wordt de consument geacht “professioneel” te zijn. Deze wijziging was al in de Wijzigingswet Financiële Markten 2010 opgenomen en is op 1 juli 2011 gepubliceerd en zal op 1 januari 2012 in werking getreden.