Hillen wil capaciteit satellietcommunicatie vergroten

Minister Hans Hillen wil de capaciteit satellietcommunicatie vergroten. Daarvoor zoekt Defensie aansluiting bij een internationaal programma met Canada, Denemarken, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het plan biedt gegarandeerde satellietbandbreedte en is op termijn goedkoper dan commerciële inhuur. In 2018 omvat Wideband Global Satcom 9 satellieten met wereldwijde dekking.

Momenteel is de krijgsmacht voor satellietcapaciteit volledig afhankelijk van civiele aanbieders. Vanwege snel wijzigende marktomstandigheden en regelgeving bestaat er geen garantie op een wereldwijde dekking en voortdurende beschikbaarheid. Dit levert beperkingen op bij de expeditionaire inzet van de krijgsmacht. Daarnaast zijn de systemen van civiele aanbieders minder veilig dan militaire satellietcommunicatie. Dit kan leiden tot hogere risico’s bij de verzending van gerubriceerde informatie.

Met deelname aan het internationale satellietprogramma voorziet Defensie in de behoefte aan militaire satellietbandbreedte. Nederland heeft met Canada, Denemarken, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten toegang tot Wideband Global Satcom. De capaciteit is tevens uitleenbaar. Daarnaast is deze beschikbaar voor binnenlandse partners op het gebied van openbare orde en veiligheid. Door het gebruik van de militaire frequenties met een wereldwijde dekking wordt de interoperabiliteit tussen de verschillende gebruikers gewaarborgd.

De deelneming aan het internationale programma past bij het streven van minister Hillen naar meer internationale samenwerking. Het project, waarbij het gaat om de negende satelliet, kost tussen de € 25 tot € 50 miljoen. Het bedrag wordt gedeeld door de deelnemers. Het investeringsbudget omvat ook de kosten van de mogelijke aanpassing van de grondsystemen, nodig voor het gebruik van de communicatiefrequenties van het systeem.