Knapen versterkt samenwerking met boerenorganisaties

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken gaat intensiever samenwerken met de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) en Agriterra. Hij ondertekende hiertoe maandag een overeenkomst in Zeist.

NCR en Agriterra steunen met de kennis en ervaring van de Nederlandse coöperatieve bedrijven boerenorganisaties in ontwikkelingslanden.
Nederlandse boeren vormden al in de negentiende eeuw coöperaties om gezamenlijk te bankieren, te verzekeren en samen in- en verkoop te doen, benadrukte Knapen. 'Nederland heeft hier een duidelijke meerwaarde te bieden voor de bevordering van zelfredzaamheid en economische groei in ontwikkelingslanden.'  Daarom trekt het kabinet de komende vier jaar 50 miljoen euro uit voor het programma voor ondersteuning van producentenorganisaties (POP) van Agriterra.

De Nederlandse inzet voor voedselzekerheid in ontwikkelingslanden stijgt de komende jaren flink.‘Het klimaat verandert, natuurlijke hulpbronnen worden schaarser en de vraag naar eiwitrijk voedsel en biobrandstoffen stijgt. Stilzitten is dus geen optie’, aldus Knapen.