Start campagne ‘Pak de overvaller. Pak je mobiel’

In het kader van de Week van de Veiligheid heeft Minister Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag op een bijeenkomst bij MKB-Nederland en VNO-NCW het startschot gegeven voor de overheidscampagne ‘Pak de overvaller. Pak je mobiel’. Via tv- en radiocommercials en de website nederlandveilig.nl worden getuigen van overvallen opgeroepen een overval te filmen of te fotograferen met hun mobiele telefoon en daarna 1-1-2 te bellen. Beeldmateriaal van eventuele daders vergroot de pakkans aanzienlijk.

Voor het vergroten van de pakkans van overvallers is het moment dat de overval plaatsvindt belangrijk. Het is niet alleen van belang om de politie te waarschuwen, maar belangrijk is ook om dit moment vast te leggen met een camera. Daarom wordt de nadruk in deze campagne gelegd op ‘Pak de overvaller. Pak je mobiel’. Zodra er een overval plaatsvindt of het vermoeden bestaat dat er iets gaat plaatsvinden, worden burgers gestimuleerd om foto’s of een filmpje te maken van de situatie. Uiteraard allemaal op veilige afstand, zonder zichzelf in gevaar te brengen. Via de website www.nationale-recherche.nl kan het beeldmateriaal worden geüpload.

De aanpak van overvallen heeft landelijk een zeer hoge prioriteit. Samen met het bedrijfsleven, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie wordt via het actieprogramma ‘Aanpak Overvalcriminaliteit’ fors ingezet op de aanpak van overvallen. Om de pakkans bij overvallen te vergroten, wordt een groot aantal maatregelen genomen. Zo worden bijvoorbeeld in de politieregio’s en bij de parketten van het Openbaar Ministerie vaste overvalteams ingesteld.

De bijeenkomst waar het startschot voor de campagne is gegeven, is georganiseerd door VNO-NCW en MKB-Nederland als aftrap van de Week van de Veiligheid en het Donkere Dagen Offensief. De Week van de Veiligheid vindt plaats van 10 tot 15 oktober en heeft tot doel de bewustwording van veiligheid en de eigen rol hierin binnen het bedrijfsleven te vergroten. Het Donkere Dagen Offensief is ingezet om, door middel van extra inzet van politie en gemeenten, te voorkomen dat het aantal overvallen in de donkere maanden (oktober tot en met maart) toeneemt. Vanuit het Rijk wordt dit onder meer ondersteund met de huidige campagne ‘Pak de overvaller. Pak je mobiel”.

Kijk voor meer campagne-informatie op www.nederlandveilig.nl.

Zie bijlage voor de factsheet overvallen voor de meest recente cijfers.