Van Bijsterveldt ontmoet in Polen prominente homorechtenactiviste

Op International Coming Out Day 2011 heeft minister Marja van Bijsterveldt in Polen een gesprek gehad met de prominente homorechtenactiviste Kaja Zurawek. Met haar organisatie Kampania Przeciw Homofobii (KPH) strijdt Zurawek voor acceptatie van homoseksualiteit in Polen. Van Bijsterveldt is in Polen in het kader van een EU conferentie van onderwijsministers. De minister vraagt met het gesprek met Zurawek aandacht voor de vaak penibele positie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op veel plaatsen in Europa.

Van Bijsterveldt was onder de indruk van het gesprek: ‘Het is schrijnend om te horen hoe moeilijk veel jonge homo’s het hebben om uit de kast te komen. We moeten er voor zorgen dat jongens en meisjes overal in Europa zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun geaardheid. Als minister van OCW én emancipatie wil ik deze kans grijpen om op deze Coming Out Day mijn Europese collega’s aan te sporen om te doen wat ze kunnen om aan homo-intolerantie een einde te maken.’

Vorige week nog heeft de Commissaris van de Rechten van de Mens van de Raad van Europa, Dhr. Thomas Hammarberg, laten weten dat door heel Europa jonge mensen worden lastiggevallen omwille van hun seksuele geaardheid. Homofobe pesterijen zijn voor veel jongeren aan de orde van de dag op school.

Coming Out Day wordt jaarlijks op 11 oktober wereldwijd gevierd. Daarbij is altijd extra aandacht voor het schoolklimaat, want een veilig en tolerant schoolklimaat is voor jonge homoseksuelen van groot belang. Juist in de schoolgaande leeftijd ontdekken jongeren wie ze zijn. Daarom wordt op Coming Out Day wereldwijd stil gestaan bij alle moedige lesbische meisjes, homoseksuele jongens, biseksuelen en transgenders die, ondanks mogelijke negatieve reacties, op school uit de kast durven te komen. Van Bijsterveldt: “Scholen dienen een waardegemeenschap te zijn waarbinnen ruimte en respect is voor álle jongeren, ongeacht hun geaardheid, waar ook ter wereld.”

Elf Europese landen hebben besloten om hun homorechten organisaties intensief samen te laten werken. Polen, Estland, Finland, België, Ierland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Nederland. De Nederlandse homo-emancipatie organisatie COC werkt dan ook intensief samen met zijn Poolse evenknie KPH.