Weer Russische vliegtuigen onderschept

Een Nederlandse F-16 is vanmiddag vanaf Vliegbasis Leeuwarden opgestegen om samen met 2 Britse Typhoon jachtvliegtuigen 2 Russische vliegtuigen te onderscheppen. De Russische toestellen van het type TU-95 Bear vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken.

Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station in Nieuw-Milligen (AOCS NM) gaven de Nederlandse F-16 opdracht om richting de Russische bommenwerpers te gaan. Voorafgaand hielden de Britse Tornado's de Russen al in de gaten. De F-16 onderschepte samen met de Britse Quick Reaction Alert (QRA) de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. Nadat ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied uitvlogen nam de  Deense luchtmacht de taak over.

Quick Reaction Alert

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze QRA-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan AOCS NM. Dit militair verkeers- en gevechtsleidingcentrum alarmeert de gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.