Dienst Regelingen start uitbetalen Bedrijfstoeslagregeling 2011

Dienst Regelingen start vanaf 16 oktober met het uitbetalen van de Bedrijfstoeslagregeling 2011, een Europese bedrijfstoeslag voor landbouwers.

Dat schrijft staatssecretaris Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Dienst Regelingen betaalt tot eind april  2012 in totaal € 781,5 miljoen aan bedrijfstoeslagen uit aan 56.000 bedrijven.

Voor eind december heeft Dienst Regelingen 79 % aan alle landbouwers de bedrijfstoeslag uitbetaald en voor eind februari heeft 90% van alle landbouwers de toeslag gekregen. Voor eind april 2012 hebben alle landbouwers hun bedrijfstoeslag ontvangen.

Naar schatting ontvangt ten minste 53 procent van de landbouwers voor 1 december een voorschot ter hoogte van 50 procent van het aan hen toegekende bedrag. De Europese Commissie verleende eerder onder strikte voorwaarden toestemming voor het vervroegd uitbetalen van de bedrijfstoeslag. Vervroegd uitbetalen mag alleen als alle controles afgerond zijn. Landbouwers die een vervroegde betaling ontvangen, krijgen rond 11 december 2011 de andere helft van de bedrijfstoeslag.

Met dit betaalschema realiseert staatssecretaris Bleker reeds dit jaar de toezegging aan de Tweede Kamer om in 2012 weer het uitbetalingstempo van 2008 te bereiken. Bovendien wordt de uitbetaling van 100 procent (vóór 1 mei) twee maanden vroeger gerealiseerd dan ooit.