Importeren zonder invoerrechten: tariefschorsingen

De Europese Unie (EU) beschermt de interne markt door invoerrechten te heffen op grondstoffen of producten van buiten de EU. Europese leveranciers worden zo goedkoper en krijgen een betere concurrentiepositie.

Importeren zonder invoerrechten

Sommige producten of grondstoffen worden niet of nauwelijks geleverd in de EU. In die gevallen is het niet nodig om invoerrechten te heffen op producten buiten de EU. De invoerrechten zouden de productie juist onnodig duur maken voor de Europese bedrijven zelf. 

Op verzoek van bedrijven vervallen dan de invoerrechten: tariefschorsing. Bedrijven kunnen tariefschorsing aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De Europese Commissie beoordeelt de aanvragen.

Tariefschorsing wordt bijvoorbeeld toegepast bij de invoer van:

  • bijzondere chemische stoffen;
  • speciale onderdelen voor elektronica;
  • producten uit exotisch fruit.

Geldt de vrijstelling voor een beperkte hoeveelheid? Dan is er sprake van een tariefquotum (ook wel tariefcontingent).

Meldpunt handelsbelemmeringen

Bedrijven die tegen handelsbelemmeringen oplopen kunnen dat melden via het Meldpunt Handelsbelemmeringen. Zo heeft de Netherlands Business Support Office in Frankrijk, een Nederlandse producent van PVC-buizen geholpen bij het bezwaar maken tegen de registratie van concurrentiegevoelige informatie door de Franse douane.

Het kabinet wil het Meldpunt Handelsbelemmeringen beter onder de aandacht brengen van het bedrijfsleven. En het kabinet vergroot ook de capaciteit van het meldpunt.

Documenten