Hoogspanningsverbinding Kaag en Braassem deels ondergronds

De nieuwe hoogspanningskabel 'Randstad 380kV' zal in de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem slechts voor een klein deel ondergronds lopen. De bovengrondse verbinding zal echter op ruim voldoende afstand van het dorp Nieuwe Wetering komen.

Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) met burgermeester Van der Velde-Menting en wethouder Uit den Boogaard van de gemeente Kaag en Braassem afgelopen week besproken. Hierbij ging het vooral om het uitwisselen van argumenten over het tracé. De nieuwe hoogspanningsverbinding in de Randstad is nodig om de elektriciteitsvoorziening in de Randstad veilig te stellen.

Deels ondergronds

Om tegemoet te komen aan de zorgen van de mensen in het gebied over het magneetveld van de ondergrondse verbinding, wordt die ter hoogte van Rijpwetering extra diep aangelegd. Boven de grond is dan geen magneetveld meer aanwezig. Vanwege technische beperkingen kan er maximaal 20 kilometer van de totale nieuwe hoogspanningsverbinding in de Randstad ondergronds worden aangelegd. Minister Verhagen kiest voor een tracé dat het minst overlast voor omwonenden betekent.

Bestuurlijke afstemming

Eind oktober maakt minister Verhagen samen met de minister van Infrastructuur en Milieu een keuze voor het definitieve tracé. Op 28 oktober vindt bestuurlijk overleg plaats met de gemeente Kaag en Braassem, Haarlemmermeer en de provincies. Dan wordt er gezamenlijk gekeken naar de meest optimale oplossing voor een bovengronds tracé ten westen van Nieuwe Wetering en de ondergrondse kruising van Rijpwetering. Daarna volgen informatieavonden voor burgers.