Laatste vlaggenparade Hellevoetsluis

Hr. Ms. Hellevoetsluis is vandaag in Den Helder, als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen bij Defensie, uit dienst gesteld. Onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers van de Marinierskapel werd de Nederlandse vlag voor de laatste maal neergehaald. 

Traditiegetrouw is de scheepsbel aangeboden aan de burgemeester van de gemeente Hellevoetsluis. Onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers van de Marinierskapel werd de Nederlandse vlag voor de laatste maal neergehaald.

Sinds de indienststelling van de Hellevoetsluis in 1987 maakte de mijnenjager tientallen explosieven op de Noordzee, voornamelijk mijnen en vliegtuigbommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, onschadelijk. Daarnaast is het schip ingezet tijdens de Eerste Golfoorlog in de Perzische Golf. Recentelijk heeft het in de Middellandse Zee een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van illegale migratie vanuit Noord-Afrika tijdens de FRONTEX operatie Indalo.

Naamdragers

Hr. Ms. Hellevoetsluis was het vierde marineschip met deze naam. In de zeventiende en achttiende eeuw droegen 2 fregatten van de Admiraliteit van de Maze de naam Hellevoetsluis. Begin twintigste eeuw had één van de stoomloodsvaartuigen van de Koninklijke Marine deze naam.

Andere schepen

Hr. Ms. Hellevoetsluis is de tweede van 4 mijnenjagers die dit jaar wordt afgestoten. De Maassluis was in mei van dit jaar de eerste en Hr. Ms. Haarlem en Hr. Ms. Middelburg volgen later dit jaar. De bemanningen hebben een functie elders in de organisatie gekregen. Begin 2012 stoot de marine ook het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis af.