Noodhulp voor slachtoffers overstromingen Pakistan

Nederland stelt €4 miljoen beschikbaar voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. De bijdrage wordt besteed aan inkoop en transport van voedselhulp via het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. Nederland reageert daarmee op een dringend noodhulpverzoek van de VN.

Ben Knapen: 'De humanitaire situatie in Pakistan is zorgelijk. In het zuiden van het land zijn ruim 8 miljoen mensen getroffen door overstromingen. Circa 1,8 miljoen mensen zijn dakloos geraakt en 3 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. De ramp komt pal na de overstromingsramp van 2010 waarvan men in het gebied de gevolgen nog niet te boven is. Dat er hulp geboden moet worden is dus evident.'

Eind september droeg Nederland ook al bij aan de overstromingen in Pakistan met een bedrag van €400.000 via het Internationale Rode Kruis.

Eerder maakte de staatssecretaris bekend dat het budget voor noodhulp in 2011 reeds is uitgegeven, onder andere in de Hoorn van Afrika. Middelen konden worden gevonden door verschuivingen in lopende programma’s.