Start veiligheidsactie Fastservicebedrijven horeca

Vanmorgen hebben minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie (V&J) en algemeen directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de Najaarsactie Fastservice gestart. In het kader van de Nationale Week van de Veiligheid staan KHN, het bedrijfschap Horeca en Catering en het ministerie van V&J samen op de bres voor de veiligheid van fastserviceondernemers. Het aantal overvallen in de horeca neemt af, behalve in de sector Fastservice.

Er zijn dit jaar tot en met september al 104 fastservicebedrijven in Nederland overvallen. Dit is bijna de helft van alle overvallen in de horeca en het is dus tijd voor een gerichte actie. Eerder is aan alle fastservicebedrijven een overvalkaart gestuurd met tips hoe te handelen bij een overval Nu, aan het begin van de 'donkere dagen', volgt de Najaarsactie Fastservice. D.m.v. een speciale subsidie van V&J wordt het mogelijk de veiligheid in een fastservicebedrijf flink te helpen vergroten. Driehonderd ondernemers in deze sector die aan de voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor een gratis veiligheidsscan en afroomkluis met tijdvertrager. De kluis wordt ook nog eens gratis geplaatst. De heren Opstelten en Van der Grinten waren aanwezig bij de uitvoering van de eerste scan en om daarna geld in de geplaatste kluis te deponeren. 

De aftrap van de Najaarsactie Fastservice vond plaats bij fastservicebedrijf Kwalitaria Hap Snap op het Veluweplein 2 te Den Haag. Ondernemer Fred Engelen, zelf een paar keer slachtoffer van een overval, deelde met de minister en de KHN-directeur zijn ervaringen. "De impact van een overval is enorm. Ik roep daarom al mijn collega's op om met de medewerkers van het bedrijf goede afspraken over veiligheid te maken", aldus Engelen. Minister Opstelten is blij dat hij de veiligheid kan helpen vergroten: "Een overval is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor een ondernemer. Een veiligheidsscan en een kluis met tijdvertrager helpen de veiligheid te vergroten", aldus Opstelten. KHN-directeur Van der Grinten: "Elke overval in de horeca is er een teveel. Maximale inspanning is daarom van belang om dit soort laffe misdrijven zo snel mogelijk een halt toe te roepen".

Fastservice-ondenemers die het veiligheidsniveau van hun zaak willen vergroten, kunnen zich voor de Najaarsactie Fastservice aanmelden via de website van Koninklijke Horeca Nederland.