Parlementariërs in Kunduz en in de West

Parlementariërs zijn deze week op pad geweest om met name militair personeel in den vreemde te ontmoeten. Een aantal van hen reisde naar de politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz. Een ander deel bezocht het Caribisch gebied om zich uitgebreid te laten informeren over de taken en werkwijze van Defensie en de Kustwacht in de West.

Leden van de Vaste Commissie voor Defensie, Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken keerden gisteren terug van de politietrainingsmissie. Bij de 8-weekse basisopleiding voor rekruten en een praktijktraining van de Police Operational Mentoring and Liaison Teams (POMLT) spraken onder andere Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Coskun Çörüz (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66), Hero Brinkman (PVV) en Mariko Peters (GL) over de missie met civiele en militaire trainers, evenals met cursisten. Tijdens contact met de burgemeester van Kunduz en vertegenwoordigers van Afghaanse mensenrechtenorganisaties kwam onder meer het verbeteren van een eerlijke rechtsgang voor de Afghanen aan de orde. De burgemeester benadrukte zijn strijd tegen corruptie en voor meer openheid in het openbaar bestuur in zijn stad. Afghanen spraken hun waardering uit voor de Nederlandse inspanningen voor versterking van de rechtsstaat en de rechten van kwetsbare groepen als vrouwen en kinderen. 

Mishandelingen

Het onlangs verschenen VN-rapport over mishandelingen van gedetineerden kwam aan bod met de provinciaal gouverneur Jegdalek en politiechef Qatra. Met die laatste werd bovendien specifiek gesproken over de rol van vrouwen bij de Afghaanse politie. Tevens volgden in hoofdstad Kabul bezoeken aan het parlement, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de European Union Police Mission en de NATO Training Mission Afghanistan op het programma. Ambassadeur Radinck van Vollenhoven en Directeur Operaties van Defensie generaal-majoor Tom Middendorp vergezelden de kamerleden.

Caribisch gebied

De voorzitter en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben woensdag een bezoek gebracht aan Hr. Ms. Van Amstel. Tijdens de overtocht van Curaçao naar Aruba lieten de Kamerleden zich aan boord van het stationsschip in de West uitgebreid informeren over de manier van opereren van Defensie en de Kustwacht in het Caribisch gebied. Dat gebeurde onder andere door Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, tevens Directeur Kustwacht, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman. Het bestrijden van drugstransporten en mensensmokkel, evenals handel op zee passeerden de revue. Verder kregen dienstverlenende taken op het gebied van hulpverlening (search and rescue) en rampenbestrijding aandacht. Dat gold ook voor de Curaçaose Militie en de recent opgerichte sociaal vormende dienstplicht op Curaçao en het vergelijkbare sociale vormingstraject op Aruba.