Nederland organiseert VN side-event in New York over internetvrijheid

'Toegang tot een vrij en open internet is niet alleen essentieel voor de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor ontwikkeling en democratisering'. Dat zei Frank La Rue, VN Speciaal Rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting vrijdag tijdens een door Nederland georganiseerd side-event over vrije internettoegang, bij de Verenigde Naties in New York. Vertegenwoordigers van denktanks, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven spraken er over het belang van vrije toegang tot internet voor burgers overal ter wereld.

Basis van de discussie was het rapport van Frank La Rue waarin hij vaststelt dat het internet een onmisbare schakel is in recht op vrije meningsuiting. Eerder dit jaar ontving minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken Frank La Rue in Den Haag, waarbij hij de aanbevelingen uit het rapport van La Rue verwelkomde.

Internetvrijheid is voor de Nederlandse regering een prioriteit in het buitenlands beleid. Op 9 december zit minister Rosenthal in Den Haag een ministeriële bijeenkomst voor over dit thema, waarbij ook bedrijven, experts en NGO’s worden uitgenodigd.

zie ook: www.minbuza.nl/internetfreedom