Rosenthal reikt Max van der Stoel Prijs uit

Minister Rosenthal heeft de Max van der Stoel Prijs uitgereikt aan het Nansen Dialogue Centre in Skopje. Dit centrum stimuleert de dialoog tussen Macedoniërs en etnische Albanezen door het aanbieden van tweetalig onderwijs. Tijdens de uitreikingsceremonie in Den Haag prees Rosenthal het centrum voor zijn inspanningen om de relaties tussen de beide bevolkingsgroepen te verbeteren. 'Daarmee zet het de nalatenschap van Van der Stoel voort.’

De Max van der Stoel Prijs is in 2001 ingesteld door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Iedere twee jaar gaat de prijs van 50.000 euro naar personen of organisaties met belangrijke verdiensten voor de positie van nationale minderheden in het OVSE-gebied.

Max van der Stoel was Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij bemiddelde bij etnische spanningen, om het uitbreken van etnische conflicten te voorkomen. Zijn inzet in Macedonië in 2001 leidde onder meer tot de oprichting van de South Eastern European University in Tetovo. Daar worden Macedonisch-, Albanees- en Engelstalige colleges gegeven.