Geen bonus voor gesteunde instellingen

Bestuurders van door de Staat gesteunde instellingen ontvangen geen variabele beloning gedurende de periode van steun. Dit geldt zowel voor toekomstige gevallen van staatssteun als voor instellingen die op dit moment staatssteun ontvangen. Minister De Jager van Financiën heeft hiervoor vandaag een nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd die de Wet op het financieel toezicht (Wft) zal wijzigen. De maatregel ziet op met kapitaal gesteunde instellingen en  ondernemingen die gebruik maken van de garantieregeling.

De maatregel heeft voor wat betreft toekomstige steungevallen ook betrekking op vóór de steunverlening toegekende maar nog niet uitgekeerde bonussen. Toepassing geldt vanaf 6 oktober 2011, het moment waarop de minister van Financiën de maatregel heeft aangekondigd. Voor financiële instellingen die op dit moment gesteund worden geldt een overgangsregeling.

Ook na afloop van de periode waarin steun wordt genoten mag de financiële onderneming niet alsnog een variabele beloning voor de periode van hulp geven, of eerder toegekende maar nog niet uitgekeerde bonussen alsnog uitkeren. Zodra de instelling geen steun meer geniet is het weer aan de onderneming zelf of variabele beloningen worden toegekend. Deze mogen geen betrekking hebben op de tijd van ondersteuning door de Staat.

Minister De Jager: “Het mag niet zo zijn dat steun van de belastingbetaler wegvloeit in de vorm van variabele beloningen. Dat is niet te rechtvaardigen. Degenen die verantwoordelijk zijn bij de financiële instellingen mogen geen bonussen blijven ontvangen zolang er een beroep wordt gedaan op de publieke middelen.”

De nieuwe maatregel geldt voor ING, SNS REAAL, LeasePlan, NIBC, Achmea en ABN AMRO.