Interventiewet naar de Tweede Kamer

De kredietcrisis heeft laten zien dat de overheid niet genoeg mogelijkheden heeft om in te grijpen bij financiële ondernemingen. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft daarom een nieuwe wet aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin de interventiemogelijkheden van De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën worden uitgebreid.

De turbulente ontwikkelingen van de laatste jaren hebben laten zien dat wanneer een financiële onderneming in ernstige problemen verkeert, het wettelijke instrumentarium tekortschiet. De vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen (Interventiewet) moet daar verandering in brengen. Het wetsvoorstel is een gezamenlijk ontwerp van het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het wetsvoorstel voegt twee nieuwe categorieën bevoegdheden toe aan de bestaande interventieladder. De eerste categorie heeft betrekking op een tijdige en ordentelijke afwikkeling van individuele probleeminstellingen. De Nederlandsche Bank krijgt de bevoegdheid om activa en passiva, of aandelen van een bank of verzekeraar over te dragen aan een andere onderneming, wanneer die bank of verzekeraar in onomkeerbare problemen verkeert. De tweede categorie bevoegdheden heeft te maken met de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel. Het wetsvoorstel geeft de minister van Financiën de mogelijkheid om in te grijpen bij financiële ondernemingen, wanneer de stabiliteit van het financiële stelsel in gevaar is. In het uiterste geval kan de minister zelfs tot onteigening overgaan.
In het voorjaar van 2011 heeft een voorontwerp van het wetsvoorstel voor publieke consultatie voorgelegen. Naar aanleiding hiervan zijn diverse reacties ontvangen, die bij deze publiek worden gemaakt.