Landmacht ontdekt verstopte geldpakketten

Genisten van de Legerplaats Oirschot hebben 2 weken geleden de Nationale Recherche geassisteerd bij huiszoekingen in Zuid-Nederland. De militairen wisten daarbij geldpakketten op te sporen in een verborgen ruimte. De actie maakte deel uit van een groot en langdurig onderzoek, waarvan gisteren bekend werd dat er bij 25 doorzoekingen 130 kilo cocaïne, 8 vuurwapens en 6,5 miljoen euro aan contant geld in beslag zijn genomen.

De militairen van 41 Pantsergeniebataljon doorzochten 3 woningen in onder meer Breda. Ze maken deel uit van een zogenoemd Advanced Search Team, dat vooral in de Afghaanse provincie Uruzgan veel opsporingservaring opdeed.

Met speciale middelen, waaronder apparatuur waarmee door muren kan worden gekeken, zochten zij in verborgen ruimtes naar de aanwezigheid van bewijsmateriaal. “Wij checken vooral holle en loze ruimtes en kijken bovenop en onder huizen”, vertelt sergeant der eerste klasse Bas, de senior search advisor van het team. “Als de politie klaar was met het doorzoeken van de woningen met bijvoorbeeld honden, gingen wij nog een slag verder met onze apparatuur.”

Uitsluiten

Het landmachtteam is gewend op zo’n manier te zoeken dat er een hoge mate van zekerheid is of er iets ligt of juist niets ligt. Bas: “Ook het uitsluiten van de aanwezigheid van materiaal is namelijk uiterst belangrijk”, waarmee hij doelt op de militaire taak om aanwezigheid van explosieven, wapens of munitie te ontdekken. “In Afghanistan moesten wij searchen als bijvoorbeeld de kroonprins of minister op bezoek kwam en dan wil je zeker weten dat het absoluut veilig is.”

Eerder dit jaar leidde de inzet van militaire zoekteams al tot een miljoenenvondst in Venlo.