Nieuw pakket wetsvoorstellen financiële markten

Na de behandeling van acht wetsvoorstellen onder meer over financieel toezicht stuurt minister De Jager van Financiën vandaag een nieuw pakket van drie wetsvoorstellen en een nota van wijziging op het terrein van de financiële markten naar de Tweede Kamer. Het gaat om aansprakelijkheidsbeperking van de toezichthouders, een voorstel dat bonussen voor gesteunde instellingen verbiedt, bekostiging van het financieel toezicht en de Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen (Interventiewet).

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt in het kader van de uitoefening van hun toezicht wettelijk beperkt.
De toezichthouders moeten openlijk en zelfkritisch verantwoording kunnen afleggen over hun taakuitoefening. Zij moeten snel en doortastend kunnen reageren op (crisis)situaties op de financiële markten zonder dat daaraan afbreuk wordt gedaan door mogelijke risico’s voor aansprakelijkstelling.

Wel steun, geen bonus

Bestuurders van door de Staat gesteunde instellingen ontvangen geen variabele beloning gedurende de periode van steun. Dit geldt zowel voor toekomstige gevallen van staatssteun als voor instellingen die op dit moment staatssteun ontvangen. De maatregel ziet op met kapitaal gesteunde instellingen en  ondernemingen die gebruik maken van de garantieregeling.

Bekostiging toezicht

De bekostiging van het toezicht op de financiële markten wordt geheel herzien.
Zo wordt bijvoorbeeld de hoogte van de overheidsbijdrage wettelijk vastgesteld. Op dit moment is die hoogte mede afhankelijk van de kosten die AFM en DNB maken. De niet door de Staat te financieren kosten worden doorberekend aan de financiële instellingen die onder toezicht staan van de toezichthouders.

Interventiewet

De interventiemogelijkheden ten aanzien van financiële ondernemingen worden uitgebreid. De nieuwe wet geeft DNB onder meer de bevoegdheid om activa en passiva, of aandelen van een bank of verzekeraar over te dragen aan een andere onderneming, wanneer die bank of verzekeraar in onomkeerbare problemen verkeert. Daarnaast krijgt de minister van Financiën de mogelijkheid om bij financiële ondernemingen in te grijpen als de stabiliteit van het financiële stelsel in gevaar zou komen.