Nieuwe maatregelen voor bedrijven die aan de slag willen in ontwikkelingslanden

Het kabinet trekt de komende 5 jaar €275 miljoen uit voor bedrijven die via een publiek private samenwerking aan de slag willen om bij te dragen aan de verbetering van de voedselzekerheid of het watermanagement in ontwikkelingslanden. De met ontwikkelingsgeld betaalde regelingen moeten bijdragen aan de zelfredzaamheid van ontwikkelingslanden.

Dat maakte staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken bekend tijdens de conferentie ‘Ontwikkelingssamenwerking in bedrijf' van Buitenlandse Zaken, EL&I en werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Bedrijfsleven als partner in ontwikkelingssamenwerking

‘Mondiale problemen als klimaat, voedselschaarste en financiële stabiliteit schreeuwen om mondiale oplossingen. Overheden kunnen die problemen niet alleen oplossen. Het bedrijfsleven is een van de onmisbare partners in ontwikkelingssamenwerking’, zei Knapen in zijn openingstoespraak. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie benadrukte tijdens de conferentie dat de resultaten van publiek-private samenwerking stapstenen zijn naar een duurzame lange termijnrelatie. ‘Ondernemen in ontwikkelingslanden is kwestie van lange adem. Maar het loont in brede zin; voor de ontwikkelingslanden en voor ons’, aldus Bleker.

Nieuwe regeling voor MKB'ers

Behalve de nieuwe PPP-faciliteiten voor de OS-prioriteiten water en voedselzekerheid, kondigde Knapen ook een nieuwe regeling aan voor MKB’ers die willen investeren in ontwikkelingslanden: het Fonds Opkomende Markten, FOM-OS. De komende 4 jaar is daar €55 miljoen voor beschikbaar.  

Herziening van de regeling Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO)

Daarnaast stelde de staatssecretaris een herziening van de regeling Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO) in het vooruitzicht. Bij de beoordeling van tenders komt er meer aandacht voor kwaliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om tijd en geld te besparen wordt de aanvraagprocedure vereenvoudigd. De aanbesteding gaat ontwerp, bouw en exploitatie combineren. Daarmee verdwijnt de eerder door de SER als ‘kunstmatig’ gekwalificeerde scheiding tussen projectontwikkelaar en uitvoerder van het project. Het budget voor ORIO stijgt van €140 miljoen naar €180 miljoen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Knapen en Bleker benadrukten dat de nieuwe PPP’s,  FOM-OS en de aanpassing van ORIO slechts voorbeelden zijn. Knapen: ‘We starten ook een pilot met vouchers om MKB’ers te stimuleren maatschappelijk verantwoord te ondernemen in ontwikkelingslanden. Kortom, we willen op veel meer manieren met bedrijven samenwerken om armoede efficiënter en effectiever te bestrijden. Het totale budget voor de ontwikkeling van de private sector en samenwerking met het bedrijfsleven stijgt in de komende 4 jaar dan ook van €600 miljoen naar zo’n €900 miljoen per jaar.’