Verhagen: ‘Vertrouwenskloof tussen markt en mensen dichten’

Ondernemers, bedrijven en financiële instellingen moeten meer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om de vertrouwenskloof tussen markt en mensen te dichten. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) na de opening van de NYSE EuroNext-beurs in Amsterdam.

Minister Verhagen opent de Amsterdamse effectenbeurs op 26 oktober 2011

Ingewikkelde schuldencrisis

De bewindsman kan zich voorstellen dat mensen zich machteloos voelen over de ingewikkelde schuldencrisis die toch direct hun spaargeld, pensioen en baan kan raken. Hij drong bij bedrijven en bestuurders aan op zelfreflectie. “Als landen en financiële instellingen hun verantwoordelijkheid niet op de juiste manier dragen, ontspoort ons stelsel.”

Beurstrommeldag

Minister Verhagen sprak op een seminar over de staat van de economie ter gelegenheid van de jaarlijkse beurstrommeldag. Dan wordt herdacht dat een weesjongen tijdens de Tachtigjarige Oorlog een aanslag op de Amsterdamse beurs door de Spanjaarden wist te voorkomen.

Verantwoordelijkheid nemen

Net als die trommelaar moeten we gevaren signaleren en samen bestrijden, hield de minister zijn gehoor voor. Dat betekent niet automatisch meer wetten en regels, omdat die risico’s maar zeer gedeeltelijk in de hand kunnen houden. “Een grote overheid die alles regelt, werkt niet. En alles overlaten aan de vrije markt, werkt ook niet. Regels stellen, ruimte geven en verantwoordelijkheid nemen. Dàt werkt wel.”