Belastingverdrag met Hongkong komend jaar van toepassing

Het belastingverdrag met Hongkong is met ingang van 1 januari 2012 van toepassing op Nederlandse belastingen en met ingang van 1 april 2012 op belastingen in Hongkong (Hongkong kent een afwijkend fiscaal jaar dat begint op 1 april). Het verdrag is op 22 maart 2010 ondertekend. Na afronding van de ratificatieprocedures in Hongkong en Nederland kon het verdrag op 24 oktober jl. in werking treden.

Het verdrag voorkomt dubbele belasting op inkomen en vermogenswinsten en geeft zekerheid over de fiscale behandeling van inkomsten zoals ondernemingswinsten, dividenden, arbeidsinkomen en pensioenen. Daarnaast is het verdrag bedoeld om belastingontwijking te voorkomen en voorziet het in de uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied conform de OESO-standaarden.

Overzicht belastingverdragen
Het ministerie van Financiën publiceert elk kwartaal een geactualiseerd overzicht van de belastingverdragen die Nederland heeft afgesloten. Het meest recente overzicht dateert van oktober 2011. Het is te vinden op de website van de Rijksoverheid/Ministerie van Financiën onder het onderwerp Belastingen internationaal/belastingverdragen.